• Image 01

Suomeksi / På svenska

Kiusaamisen ehkäisy

 

Erimielisyydet, riidat ja konfliktit ovat väistämättömiä ihmisten välisessä toiminnassa. Välienselvittelyt eivät sinänsä ole paha asia, vaan niillä on myös kehitykselliset tehtävät. Lasten keskinäisten erimielisyyksien lisäksi lapset myös kiusoittelevat ja härnäävät toisiaan erilaisissa tilanteissa. Jotkut näistä tilanteista kiusoittelun kohde tulkitsee leikiksi, jotkut todella loukkaavat ja satuttavat. Nämä tilanteet ovat kuitenkin yleensä hyvin hetkellisiä ja niiden kohteeksi joutuvat lapset vaihtuvat. Ne ovat eri asia kuin systemaattinen oppilaan kiusaaminen.

Koulukiusaaminen on oma ilmiönsä, jonka taustalla on erilaisia syitä ja mekanismeja kuin esimerkiksi yksittäisen oppilaan väkivaltaisen purkauksen tai uhkaava käytöksen taustalla. Kiusaaminen voidaan ymmärtää monella tavalla ja puutumisen kannalta on oleellista se, miten ymmärrämme kiusaamisen. Koulukiusaaminen on ilmiö, joka ei poistu, jos siitä ei puhuta. Päinvastoin. Kiusaamisen ehkäiseminen edellyttää, että niin opettajat, oppilaat kuin vanhemmatkin tietävät, mitä kiusaaminen on ja miten sen dynamiikka toimii. Kiusaamisesta on tärkeää puhua kaikkien vuosiluokkien kanssa.

Kuten kaikki koneet, jotka rakastavat varten katsoa on kamagra biverkningar ja sitten katsoa ylös taivaalle. Kuten aina ajatella, että he ovat parhaita, eikä mikään voi estää mitä tapahtuu tällä planeetalla.