• Image 01

Suomeksi / På svenska

Nettikiusaaminen

Netti monine mahdollisuuksineen on meille kaikille tuttu. Galtsu ja irkkaus sisältyvät useisiin päivän aikana käyttämiimme lauseisiin. Netistä saatava hyöty ja hauskuus on kiistämätön tosiseikka.

Mahdollisuuksien ja hyödyn kasvaessa myös haitat ja ei-toivotut tavat toimia netissä lisääntyvät. Uudeksi kiusaamisen muodoksi katsotaan netissä tapahtuva kiusaaminen. Sitä voi olla toisen kuvan laittaminen nettiin ilman lupaa, toisen kuvien haukkuminen galleriassa tai perättömien juttujen levittäminen toisesta esimerkiksi muille gallerian käyttäjille.

Me voimme kaikki antaa oman panoksemme netin sisältöön ja omalta osaltamme lisätä sekä omien että muiden nettivierailujen viihtyisyyttä. Netiketti tarjoaa meille listan oikeuksistamme ja velvollisuuksistamme netissä. Netikettiä noudattamalla huomioimme myös muut netinkäyttäjät.

Netiketti sisältää viisi kohtaa, jotka sinun tulee pitää mielessä:

Kohta 1: Sinulla on oikeus yksityisyyteen, mieti siis tarkkaan millaista tietoa haluat julkistaa itsestäsi maailmanlaajuiselle yleisölle ja samalla varmistat, ettei salasanaasi noin vain pysty arvaamaan.

Kohta 2: Sinulla on oikeus olla rauhassa, ole siis tarkka kenen kanssa netissä keskustelet ja mitä kerrot hänelle itsestäsi. Et myöskään mene tapaamaan nettituttujasi yksin. Jos törmäät epäilyttävään aineistoon, joka pelottaa sinua tai ei muuten tunnu oikealta tai jos sinua kiusataan netissä, kerrot siitä vanhemmillesi tai muulle aikuiselle.

Kohta 3: Sinua ei saa huijata, ja otat huomioon sen, ettei kaikki ole aina sitä miltä se näyttää. Ennen kuin teet ostoksia netissä, kysy siihen lupa vanhemmiltasi.

Kohta 4: Muista, että muillakin netin käyttäjillä on tunteet, kohtele heitä siis samalla tavoin kuin toivot heidän kohtelevan sinua.

Kohta 5: Sinulla on oikeus luomukseesi, tiedät siis että teosten, kuten valokuvien, runojen yms., julkaiseminen netissä ilman tekijän lupaa on kiellettyä. Et myöskään laita kaverin kuvaa nettiin kysymättä häneltä lupaa siihen etkä muuten väärinkäytä muiden tietoja netissä.

Katso Netiketti Tietoturvakoulun nettisivuilta

Kuten kaikki koneet, jotka rakastavat varten katsoa on kamagra biverkningar ja sitten katsoa ylös taivaalle. Kuten aina ajatella, että he ovat parhaita, eikä mikään voi estää mitä tapahtuu tällä planeetalla.