Aineistot koulurauhatyön tueksi

Hyvien tekojen Koulurauha-puu

Helsingin koulurauhatyöryhmän opettajat ja oppilaat ovat ideoineet koulurauhatyön tueksi inspiraatiomateriaalin Koulurauha-puuhun.
Koulurauha-puun hedelmät ovat ystävällisyyteen, huomaavaisuuteen, kunnioittavaan kohtaamiseen ja yhteisiin asioihin vaikuttamiseen liittyviä tehtäviä, jotka tukevat koulurauhan rakentamista. Kasvattakaa täynnä hedelmiä oleva Koulurauha-puu toteuttamalla omenoihin merkattuja koulurauhaa edistäviä tehtäviä. Koulurauha puu

Koulurauha-puun omenat on jaettu neljän eri teeman alle:

  1. Kohtaa: Nämä omenat kannustavat kunnioittavaan kohtaamiseen sekä ottamaan muiden mielipiteet ja tunteet huomioon. Omalla käytöksellä on suuri merkitys sille, millaista vuorovaikutus muiden kanssa on.
  2. Huomioi: Nämä omenat kannustavat pieniin hyviin tekoihin koulussa ja kotona. Pienillä teoilla jokainen voi vaikuttaa siihen, millainen ilmapiiri koko yhteisössä on. Hyvän tekeminen tuntuu itsestäkin hyvältä ja parantaa myös omaa hyvinvointia.
  3. Uskalla: Nämä omenat kannustavat olemaan oma itsensä ja antamaan tilaa ja arvostusta erilaisille näkemyksille ja mielipiteille. Antamalla positiivista palautetta ihmisille ympärillämme voimme rohkaista kaikkia yrittämään parhaansa.
  4. Vaikuta: Nämä omenat kannustavat ottamaan vastuuta ja huolehtimaan yhteisistä asioista. Osallistumisen myötä vahvistuu myös tunne siitä, että kaikkia tarvitaan yhteisössä ja jokaisen oppilaan toiveilla ja ideoilla on merkitystä.

Lue vinkkejä Koulurauha-puun käyttöön

Alta löytyvät Koulurauha-puun taustamoniste sekä omenat tulostettavaksi joko värillisenä tai mustavalkoisena versiona. Mustavalkoisen version omenoita voi tulostaa koulussa värilliselle tulostuspaperille tai oppilaat voivat koulussa itse värittää niitä. 
Omenapuusta voi tulostaa joko A4-kokoisen version, tai suuremman puun rakentamista varten puun voi tulostaa kahdesta A3-kokoisesta arkista. 

Tulosta Koulurauha-puu A4-kokoisena (värillinen)
Tulosta Koulurauha-puu A4-kokoisena (mustavalkoinen)
Tulosta Koulurauha-puu kahdesta A3-kokoisesta paperista (värillinen)
Tulosta Koulurauha-puu kahdesta A3-kokoisesta paperista (mustavalkoinen)

Tulosta Koulurauha-puun omenat (värillinen)
Tulosta Koulurauha-puun omenat (mustavalkoinen) 

 Taikametsä-tanssi

Koulurauha-tapahtumassa esitetään Siltamäen ala-asteen oppilaiden ja opettajien luoma Taikametsä-tanssi. Tanssiin on tehty opetusvideo, jonka avulla voitte harjoitella tanssin liikkeet jo valmiiksi, jotta voitte tapahtuman nettilähetystä katsoessa tanssia mukana. 

Katso video