• Image 01

Suomeksi / På svenska

  • Ingångssida

En skolfreds julkalender med goda gärningar

Kom med och öppna vår skolfredsjulkalender!

Varje dag, ända fram till julafton, kan du öppna en ny lucka med en liten uppgift som uppmuntrar till goda gärningar. Du hittar uppgifterna genom att klicka på luckan i kalendern.

 

Uppgifterna i Skolfredsjulkalendern bygger på idéer som utarbetats i arbetsgruppen för skolfred i Helsingfors. I kalendern berättar samarbetspartners och elever från pilotskolorna med bilder och vidosnuttar om hur de gör i sina skolor och organisationer för att förverkliga de goda gärningarna som finns bakom varje lucka.

Idéer för det nya läsåret

 Eleverna i Helsingfors skolfredsarbetsgrupp har utarbetat ett Skolfredsträd med tillhörande uppgifter. Skolfredsträdets frukter står för olika uppgifter med anknytning till vänlighet, omtanke, respektfullt bemötande och gemensamt engagemang för ett gott skolfredsår. Alla trivs i en skola där var och en blir vänligt bemött som person och frimodigt kan sträcka sig mot sina drömmar.Kuva nettisivulle

Bygg därför ett skolfredsträd genom att utföra de uppgifter frukterna står för! 

Skolfredsträdets äpplen är indelade i fyra teman:

1. Bemöt
2. Visa omtanke
3. Våga
4. Påverka

Ta del av fler tips om Skolfredsträdet

Skolfreden utlyses 24.8.2017

Stop kappale

Skolfred för alla skolor i Finland utlyses i Helsingfors 24.8.2017 kl 9.30-10.15.
Utlysningsceremonin kommer att strömmas på www.skolfreden.fi.

Temat i år är "100 gånger vår skola - Rätt att drömma, rätt att vara den du är". Var och en av oss kan påverka stämningen och atmosfären i skolan. I en bra skola kan alla känna sig värdefulla och ha åsikter som man vågar uttrycka. Alla människor har rikedomar och spännande tankar som kan komma fram i en tillåtande omgivning. Vi kan alla vara uppmärksamma och se till att varenda en får vara med på sina egna villkor. 
Tillsammans kan vi skapa en skola med rätt att drömma och rätt att vara den du är!

Skolfredsdeklaration

Skolfredstävling 2017

Alla är lika värdefulla! Hur kunde detta budskap förmedlas med en affisch? Detta är vår utmaning till dig i år! 

Den traditionella skolfredstävlingen har än en gång börjat. Tävlingstiden är 15.1–31.3.2017. 

Årets uppgift är att utforma en affisch utifrån skolfredstemat ”Alla är lika värdefulla”.

Affischtävlingen är uppdelad i två tävlingsklasser, en för årskurserna 1–6, en för årskurserna 7–10. Arbetet sker inom den egna skolan i grupper på minst sex elever: en klass, en läroämnesgrupp, en vänelevsgrupp etc.

Valet är ert – rita, måla, gör collage eller kanske fotografera!

Bidragen lämnas in elektroniskt. 

I vardera tävlingsklassen är första pris ett stipendium på 500 euro med vilket vinnarna kan göra något roligt tillsammans.

Se nogrannare tävlingsregler

Alla är lika värdefulla!

Stop kappale

Skolfred för alla skolor i Finland utlyses i Seinäjoki 23.8.2016 kl 9.30-10.30.

Här kan du följa med skolfreds
evenemanget i direktsändning:
 https://www.youtube.com/channel/UCtDh6KIZUlCN7XGJHlTYZAw 

Temat i år är "Alla är lika värdefulla". Valet bygger på tanken om att vi alla är olika och att detta ska ses som en rikedom. Mångfalden måste skall uppskattas och respekteras, och eleverna har velat lyfta fram att alla människor ska få bli hyggligt bemötta oberoende av olikheterna. Syftet med Skolfreden är att väcka diskussion kring hur en anda av hänsynstagande och samarbetsglädje kan främjas i skolans vardag.

Skolfreden utlyses på Seinäjoki Areena 23.8.2016 kl. 9.30–10.30. Utlysningsceremonin kommer att strömmas på www.skolfreden.fi.

Skolfredsdeklaration